COSTURILE DIVORŢULUI

“Câştigătorul litigiului este cel mai mare perdant”
 Abraham Lincoln, autorul citatului,  a justificat afirmatia prin faptul că, de cele mai multe ori, cel care câştigă un litigiu cheltuie sume mari de bani şi pierde foarte mult timp valoros. Fiecare persoana ar trebuie sa  inteleaga ca timpul inseamna bani.

        Astfel, un proces de divort poate dura in instantele din Romania chiar si trei ani, potrivit statisticilor realizate de Consiliul Superior al Magistraturii. Acestea arata ca in 500 de cazuri au fost date sentinte definitive dupa aproape trei ani, iar 300 de procese au durat mai mult.

        Pe de alta parte, multe persoane nu vor sa
dezvaluie in instanta adevaratele motive de divort, ascunzandu-le sub motivul “nepotrivire de caracter”. Acest lucru se datoreaza unei decente pe care partile doresc sa o pastreze , astfel incat ei nu doresc sa expuna public adevaratele motive, profunde si dureroase. In spatele acestei nepotriviri de caracter, sunt ascunse de fapt infidelitati, violente, separari, parasiri de domiciliu conjugal, santaj, denigrare, umilire, ignorare, abandon, izolare etc. care, expuse in public, duc la stirbirea imaginii celor doi soti.              

          In acest context, medierea este benefica atat pentru sotii aflati in divort, cat si pentru copii si ceilalti membri ai familiei. Unul dintre principalele motive este acela ca astfel se pastreaza caracterul confidential al divortului, atat sub aspectul motivelor reale ale divortului, cat si al rezultatului acordului la care reusesc sa ajunga partile implicate.  Astfel,  partile evita spalarea rufelor in sala de judecata, iar sotii reusesc sa ramana parteneri in cresterea si educarea copiilor, protejandu-i de tensiunile create intre ei.
         Spre deosebire de procedura anevoioasa din  instanta, care presupune mai multe termene de judecata (fond si recurs), adica prelungirea divortului timp de mai multe luni, chiar ani, mai ales daca partile, pe langa divort introduc si actiunea de partaj, apeland la procedura medierii procesul de divort se poate termina la primul termen de judecata. In acest caz, judecatorul are obligatia sa ia act de acordul incheiat in urma medierii.

         Procedura de mediere privitoare la desfacerea casatoriei, cuprinzand toate aspectele pe care le implica aceasta: contributia lunara cu caracter de pensie alimentara, cresterea si educarea copilului, numele sotilor dupa desfacerea casatoriei, programul de vizitare etc., se poate finaliza in una pana la patru sedinte adica 2-6 ore (maximum 30 de zile).

        Bineinteles ca nu sunt de neglijat avantajele de natură pecuniară. Pentru confortul psihic al partilor din proces (sotul si sotia) , dar si in functie de complexitatea cazului,  acestea pot apela la serviciile juridice ale unui avocat, care sa ii asiste si sa ii consilieze pe durata procesului. Avocatul are dreptul de a-si stabili propriul onorariu, iar de cele mai multe ori costurile de acest tip sunt direct proportionale cu complexitatea cazurilor.

       Daca taxa de timbru pentru desfacerea casatoriei,  in cadrul unui proces, este modica, respectiv 39 lei si un timbru judiciar de 0,3 lei, taxa pentru actiunea de partaj este in cuantum de 3% din valoarea bunurilor supuse partajarii daca sotii cad de acord asupra valorii bunurilor si asupra cotei de 1/2 instituita prin lege.  Daca unul dintre soti contesta valoarea bunurilor sau cere o cota mai mare de 1/2, va plati o taxa de 3% din valoarea bunurilor plus un procent din valoarea contestata/ceruta, care variaza in functie de transele valorice. La acestea se adauga bineinteles onorariul avocatului, deloc de neglijat , care porneste de la 700 de lei si poate ajunge la cateva mii de EURO. Totodata, pe parcursul procesului de divort si/sau partaj, mai pot aparea si alte costuri precum cele care privesc traducerile, legalizarile, expertizele cu privire la bunuri si valori etc.

        Cu doar 10% din suma pe care o cheltuiesti in instanta, prin mediere se poate ajunge la o solutie chiar mai buna decat cea oferita de un judecator, mai ales pentru ca cele doua parti cad de acord si in acest caz nimeni nu pierde.

        Mai mult decat atat, daca in cazul partajelor se alege rezolvarea problemei prin mediere, partile nu vor mai plati taxa de timbru la valoarea bunului si chiar daca cei doi soti au deja un proces pe rol, apeland  la mediere, acesta va fi suspendat de catre judecator pana la solutionarea pe cale amiabila, partile putandu-si recupera taxele achitate deja pentru proces. Acordul semnat intre cele doua parti este prezentat judecatorului, se adauga la dosar, iar instanta ia act de el si procesul este finalizat, dupa care banii achitati pentru proces sunt recuperati de catre parti.

         Daca mai adaugam la cele specificate anterior, respectiv rolul educativ, eliminarea atmosferei publice a instantelor de judecata, procedura simpla, directa si civilizata care caracterizeaza medierea, va las pe dumneavoastra sa hotarati, oricat de traumatizati, frustrati si furiosi sunteti in aceste momente, care este cea mai buna cale pe care o puteti alege!
Autor: Diana Videanu
Sursa: alege medierea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu