Romani CRISS.....Asociatia Mediatoarelor Sanitare – Zurale Romnia

Ziua de 12 decembrie 2010 marcheaza un moment istoric pentru mediatoarele sanitare si pentru comunitatile de romi din Romania, deoarece este data la care a luat fiinta prima Asociatie a Mediatoarelor Sanitare – Zurale Romnia. Initiativa ii apartine fundatiei Romani CRISS, care a organizat in perioada 12-13 decembrie intalnirea nationala a mediatoarelor sanitare din Romania, cu participarea a 150 de mediatoare din 39 de judete ale tarii.
Cu reprezentativitate la nivel national, mediatoarele si-au dat in unanimitate acordul pentru infiintarea asociatiei si au semnat pentru a deveni membri fondatori. Consiliul Director ales este format din Steluta Batar - Presedinte, Florina Busuioc, Letitia Stoicescu si Lacramioara Georgescu – vicepresedinte, Ana Nastase – secretar si urmatorii membrii: Lucia Codreanu, Radita Simion, Gabi Enache si Elena Stanciu. „Mi-am dorit ca aceasta asociatie sa se infiinteze inca din 2005, sa putem fi o forta, deoarece ajunsesem la concluzia ca singuri, fiecare in localitatea lui, nu putem face nimic. Practic, cu aceasta asociatie s-a scris istorie. A doua etapa a istoriei. Prima a fost in 2002 cand s-a emis Ordinul 619 al Ministerului Sanatatii privind aprobarea functionarii ocupatiei de mediator sanitar”, a declarat Steluta Batir, presedinta Asociatiei Mediatoarelor Sanitare – Zurale Romnia.

In 1997 Romani CRISS derula un proiect prin care a format
7 mediatoare. In prezent, sunt 430 de mediatoare sanitare[1] care lucreaza in comunitati locale de romi din intreaga tara, formate de Romani CRISS si angajate de autoritatile locale. Mediatoarele faciliteaza accesul nediscriminatoriu al persoanelor din comunitatea roma la serviciile de sanatate publica, cultiva increderea intre autoritatile sanitare/medicale, agentii ale administratiei locale si beneficiar. De asemenea, ele contribuie la informarea cadrelor sanitare/medicale despre obiceiuri si traditii etnice specifice comunitatii locale de romi deservita.

„Programul de mediere sanitara este gandit si realizat de Romani CRISS. Este singura initiava a unui organizatii neguvernamentale rome care s-a transformat in politica publica, avand o continuitate de peste 9 ani, deja”, a declarat Magda Matache, director executiv.

„Din pacate, descentralizarea sistemului de sanatate publica a creat multe probleme in angajarea sau, mai bine zis, neangajarea mediatoarelor de catre autoritatilor publice. De aici, implicarea Romani CRISS de a facilita infiintarea acestei asociatii in 2010, pentru imputernicirea retelei de mediere sanitara. Sa nu uitam ca Agentia Nationala pentru Romi a raportat Comisiei Europene infiintarea asociatiei profesionale „Ordinul mediatoarelor sanitare” in 2008, fara ca acest lucru sa se realizeze. Iar acum, reprezentantii Partidei Romilor au exercitat presiuni asupra mediatoarelor sa nu participe la aceasta intalnire si sa nu ia parte la infiintarea Asociatiei, incalcand dreptul constitutional la asociere. Este un motiv in plus pentru imputernicirea mediatoarelor sanitare si continuarea activitatilor lor, nepartinic, fara control si presiuni, ci doar in interesul membrilor comunitatilor”, a adaugat dna Matache.
[1] Inainte de a incepe procesul de descentralizare, erau active 570 de mediatoare sanitare.
Sursa: infoportal.ro

Un comentariu:

  1. Buna ziua!Citind ordinul 619 al Ministerului Sanatatii am constatat ca mediatorii sanitari este o meserie in COR.Cred ca acest ordin trebuie modificat pentru a nu se mai crea confuzie cu privire la mediere si mediatori.Dealtfel mai sunt legi in care se face vorbire de mediatori( a se vedea legea conflictelor de munca) iar acest aspect nu face decat sa pagubeasca mediatorii .
    Nu am nimic cu asociatia mediatoarelor sanitare, insa sa stiti ca a fost infiintata cu scopul de a atrage fonduri europene pentru integrarea rromilor si....a nu face nimic pentru aceasta comunitate.
    Ca sa vedeti ca nu este o minciuna de Asociatia Reteaua Nationala a Mediatorilor Scolari Rromi ce mai ziceti? De unde a mai aparut asociatia asta ?Nu cumva ca sa mai roada ceva fonduri europene si sa afecteze imaginea medierii?
    Poate ca da poate ca nu...o sa vedem noi.

    RăspundețiȘtergere