Mediatorul Nicolae Dediu in dialog cu presedintele Consiliului de Mediere Dorin Badulescu

N.D.-Buna ziua domnule Badulescu
B.D.-Buna Nicu
N.D.-Ne intalnim la un an de la alegerile pentru functia de membru CM.Cum a fost?
B.D.- A fost un an dificil, cu multe probleme ridicate la nivelul profesiei.  Consiliul de mediere a avut multe activitati in special legate de noile modificari legislative si de necesitatea elaborarii sau actualizarii unor documente, acestea fiind in prim plan. Alte probleme pe care le-am rezolvat ca echipa se refera la partea financiara, de reglementare, de initiere a unui nou Regulament sau de Statutul profesiei, subiecte de altfel intens dezbatute si de catre mediatori. Promovarea a fost unul din elementele care a mers mai bine in acest an decat in cei anteriori si tin sa mentionez acest lucru. Evident, orice se poate imbunatati insa am actionat in limitele posibilitatilor pe care le aveam.
N.D.-Se tot vorbeste in ultimul timp de promovarea medierii.Am inteles ca domnul judecator Cristi Danilet a propus Consiliului de Mediere un plan de promovare a medierii pentru urmatorii ani.Cum a fost promovarea in 2012? Ce parere are Consiliul de Mediere si care sunt planurile de promovare pentru 2013?
B.D.- Este adevarat si consiliul a fost in principiu de acord cu problemetica ridicata de acest plan cu mentiunea ca vom avea activitati specifice chiar in urmatoarea perioada pe care ni le asumam si care se vor vedea la nivelul sistemului. Revenind la intrebarea ta promovarea in 2012 a avut de suferit datorita resurselor destul de mici insa ne-am descurcat si acum pe final de an suntem in curs de editare a unor materiale promotionale pe care sa le transmitem catre institutiile din judete, ministere etc, derulam o campanie de aducerea la cunostinta catre institutiile importante a prevederilor noi si speram noi ca acestea sa aiba efect. Luna ianuarie 2013 este luna portilor deschise la Consiliu cand practic institutiile, persoanele interesate pot apela la membri pentru informatiile necesare. Planurile pe 2013 sunt  mari incepand cu ianuarie vom angaja un PR la consiliu care sa ajute in munca de promovare, distribuirea clipului realizat in colaborare cu colegii din Arad fiind in curs de desfasurare, discutiile fiecarui membru al Consiliului cu magistratii fiind si ele o prioritate pentru a avea loc tranzitia catre noua legislatie incepand cu 1 februarie.  Sunt multe de spus inclusiv cu privire la modul de actiune in viitor insa cu siguranta vom avea si materiale tiparite cu noile modificari.
Cert este ca anul acesta vizibilitatea si notorietatea medierii au crescut mult si cu siguranta vom continua ascensiunea.
N.D.-Anul acesta au avut loc modificari importante in Legea 192/2006.Mai intai a aparut Legea 115/2012, si acum OUG-ul propus de domnul Danilet.E pregatit Consiliul de Mediere?Exista presiuni din interiorul profesiei?Dar din exterior?
B.D.- Ordonanta sustinuta de dl. Danilet a fost rodul bunei colaborari, pe care deja o pot numi „de traditie” plecand in abordare de la conceptia comisiei mixte CSM – MJ – CM care practic a deschis drumul spre concretizarea eficienta a protocoalelor deja incheiate cu cele doua institutii.  Consiliul de mediere va asigura tot suportul necesar si da suntem pregatiti ca institutie. Presiuni sunt mari datorita asteptarilor foarte mari de la noi si in special de la mediatori. In interior nu sunt tensiuni seminificative in cadrul corpului profesional si acum in preajma intrarii in vigoare a modificarilor este necesara unitatea corpului profesional mai mult ca niciodata, iar pe acesta cale imi exprim atat in numele meu cat si a celorlalti colegi intreaga disponibilitate pentru a putea rezolva rapid orice dificultate ce ar putea apare in implementarea legislatiei.
N.D.-Care este legatura Consiliului de Mediere cu celelalte profesii avand in vedere aceasta obligativitate a informarii? Se cauta o colaborare cu acestea, in special cu notarii si magistratii?
B.D.- Legaturile sunt bune. Si anul acesta am incheiat protocoale de colaborare cu mai multe institutii si mentionez aici cu MJ pe statistica, cu CECAR sau ANPC. Facem demersuri pentru a semna si alte colaborari cea cu CNA fiind in vizorul nostru si la care lucram si acum.
 Avem constituita de cateva luni o comisie mixta cu profesia de notar care va lucra cu siguranta la uniformizarea modului de autentificare a acordurilor de mediere. Cu magistratii colaborarea este foarte buna, sprijinul CSM fiind extrem de important. Anul acesta mai mult ca niciodata legaturile noastre cu magistratii s-au accentuat si avem o colaborare eficienta. Chiar la ultima sedinta s-a aprobat semnarea unui protocol de colaborare cu Curtea de Apel Timisoara si cu siguranta vor mai fi si altele. Intalnirile membrilor consiliului in judete cu magistratii este deja o obisnuinta pentru noi si cred in acest moment ca relatiile stranse cu corpul megistratilor vor evolua si mai bine in anul 2013.
N.D.-Pot mediatorii acoperi in februarie toate cererile de informare venite din instante sau mai avem nevoie de mediatori autorizati? Sunt pregatiti mediatorii?
B.D.- Anul acesta am depsit numarul de 4000 de mediatori autorizati si autorizarile sunt in crestere de la o luna la alta. Da, din punct de vedere al numarului de mediatori putem prelua solicitarile de informare incepand cu 01.02.2013 si autorizarile care vor veni pe parcurs ne vor ajuta sa preluam totul cu atat mai mult cu cat deschiderea de noi procese vine treptat in timpul anului.
Calitatea actului de informare si modul in care se face informarea tine de profesionistii nostri si Consiliul lucreaza pentru crearea cadrului propice desfasurarii in bune conditii a acestei activitati. Important este ca noi sa facem informare pentru ca din informare pot veni medierile si implicit venituri pentru mediatori. Experienta Italiei este relevanta in acest sens din 150000 cauze trimise obligatoriu la mediere aproape 50% s-au finalizat cu acord.
N.D.-Am vazut ca dumneavoastra ati postat pe grupul de discutii MediatorNet platforma Facebook un ghid pentru realizarea informarii gratuite, realizat impreuna cu vicepresedintele Consiliului de Mediere, domnul Zeno Sustac.Ati facut vorbire despre ”Principiul aplicabil din mediere”.
B.D.- Principiul de care vorbesc este un principiu specific medierii si anume acela al „informarii prealabile cu privire la mediere”, principiu ce nu a fost inventat de mine ci a fost adus in Romania odata cu primele informatii despre mediere cand au fost puse bazele sistemului. La cursul de formare ca mediator multi mediatori isi pot aminti ca acesta este unul din principii alaturi de voluntariat, confidentialitate, neutralitate/impartialitate, autodeterminarea partilor. Acest principiu era cunoscut, dar a capatat o importanta deosebita odata cu ultimele modificari legislative si este manifestarea unei tehnici pe care toti mediatorii o folosesc aceea de „construire a increderii” in mediator ca profesionist si in mediere ca procedura.
N.D.-Zilele trecute, Consiliul de Mediere a aprobat Hotararea 1439 din 15.12.2012 privind instituirea unor stagii de pregatire pentru mediatori.
Se doreste o practica unitara a mediatorilor?
B.D.- Da se doreste o practica pe cat posibil unitara si de calitate a actului de informare si mediere. Avand in vedere asteptarile foarte mari de la noi, in speciale asteptarile magistratilor, nu ne putem permite sa ignoram aspecte de acest gen. Daca ordonanta a venit si impune o practica unitara la nivel de sanctiune pentru megistrati atunci si practica noastra trebuie sa fie unitara pentru a nu crea dificultati.
N.D.-Ce vor invata mediatorii?Se va vorbi de formulare, registre si registrele de evidenta a informarilor gratuite, pasii pe care trebuie sa-i urmeze mediatorul in cazurile unor spete dinstincte?
B.D.- Si despre acest lucru, dar si despre altele in special centrate pe noua legislatie si pe profesionistul din mediere.
N.D.-Multumesc domnule presedinte pentru timpul acordat.Cateva cuvinte de final?
B.D.- Anul 2013 este unul de rascruce in lumea medierii din Romania. Tine numai de noi, mediatorii, cum ne fom face auziti, respectati si in special de profesionalismul nostru. Momentul este unul mai bun ca niciodata si evolutia noastra ca profesie este strans legata de reusita informarii si de degrevarea instantelor. Vom crea o noua mentalitate si trebuie sa fim constienti de acest lucru. De noi, cei care facem acum parte din corpul profesional depinde viitorul medierii pentru ca un start bun este absolut necesar. Pentru orice problema stau la dispozitia mediatorilor, am un singur numar de telefon care este cunoscut si afisat, nu am alt telefon si raspund de fiecare data.
 Personal si in numele Consiliului de mediere doresc tuturor mediatorilor „Craciun fericit!” si un sincer „La multi ani!”

Un comentariu:

  1. Niciun comentariu??!! Surprinzator pentru mine... In aceste conditii va ofer eu unul, "pesimisto-optimist", daca pot spune asa. (Potrivit unei definitii, pesimistul este un optimist bine informat.)
    <>
    Mediator, Dumitru Dumba

    RăspundețiȘtergere