Diferente intre mediere,negociere,arbitraj

Care sunt diferentele intre mediere,negociere si arbitraj?
Daca incercam sa dam o alta definitie a medierii am spune ceva de genul:
Medierea este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila,asistata de o a treia parte(mediatorul)care ajuta partile la gasirea propriilor solutii fiind o metoda alternativa la rezolvarea conflictelor in instanta.
Care sunt diferentele intre un mediator si un negociator?
Mediatorul este impartial si neutru.Pe langa asta mediatorul ajuta partile in gasirea celor mai bune solutii de rezolvare a conflictului.
Negociatorul este partial el fiind de o parte sau alta a mesei,practic el vede doar din punctul unei parti de vedere.Negociatorul creeaza si ofera solutii problemelor existente.
In mediere partile sunt ajutate de mediator sa gaseasca solutii deoarece sunt incapabile de a mai negocia singure conflictul existent si de a mai gasi singuri o cale de rezolvare.
Care sunt diferentele intre un mediator si un arbitru?
Mediatorul nu soluţionează litigiul, ci asistă părţile în negocierea şi obţinerea unei soluţii convenabile pentru toţi cei implicaţi în conflict.
Arbitrii decid asupra modului de soluţionare a litigiului dintre părţi. Autor: mediator Nicolaie Dediu

Un comentariu:

  1. Super articol! Eu am fost la 2 cursuri pe tehnici de negociere pana acum, unul organizat de firma la care lucrez si unul platit pe cont propriu la o forma de training din Bucuresti - Extreme Training. Programul se numea chiar Negociatorul si mi-a placut foarte mult, am invfatat niste chestii tare interesante si ma surprinde cum am inceput sa le aplic :))
    Imi place tema abordata...

    RăspundețiȘtergere