Mediere - Divorturile, partajele si plangerile pot fi rezolvate „la o cafea” cu ajutorul mediatorului

Cum pot fi rezolvate divorturile, partajul bunurilor sau litigiile de drept comercial la o cafea, fara alte batai de cap si numeroase infatisari inaintea instantei? Solutia acestui tip de probleme sta in mana unui mediator. Acesta are rolul de a incheia conflictele pe cale amiabila, fara a mai fi nevoie de prezenta partilor in fata instantei.

Persoanele care se afla in mijlocul unor litigii, divorturi sau partaje pot sa rezolve aceste probleme fara sa se prezinte in fata instantei. Totul cu ajutorul unei singure persoane, numita mediator. Procedurile sunt mult simplificate fata de cele dintr-un proces clasic, medierea prezentand avantaje numeroase pentru toate partile implicate intr-un litigiu.

„In cazul procedurii de mediere, totul se simplifica. Nu mai este nevoie de dovezi, nu se administreaza niciun probatoriu, nu este nevoie de martori si, in fine, medierea este mult mai eleganta decat clasicul proces, tot litigiul putandu-se solutiona la o cafea”, a spus mediatorul Ovidiu Astalas.

Desi legea medierii a fost promulgata in 2006, putina lume a stiut de existenta acestei metode de solutionare a conflictelor. In schimb, situatia s-a schimbat dupa data de 3 martie 2010, de cand magistratii au obligatia de a informa partile cu privire la posibilitatea medierii conflictului lor.

„Publicul larg nu a prezentat un interes pentru aceasta procedura de mediere a unui litigiu, dar dupa date de 3 martie 2010, se observa un interes crescand al publicului larg in vederea solutionarii litigiilor pe calea medierii”, a explicat Ovidiu Astalas.

Medierea prezinta un avantaj important si din punct de vedere financiar, costurile fiind mult mai mici pentru ca in acest caz nu se mai achita taxe judiciare de timbru sau onorariile expertilor.

„De regula tarifele pleaca de la 100 de lei pana la 400 de lei pe sedinta, in functie de complexitatea cazului”, a detaliat Ovidiu Astalas.

Dupa ce partile au ajuns la un acord, intelegerea se incuviinteaza de catre instanta de judecata, printr-o hotarare care constituie act autentic sau poate fi autentificata de catre notarul public. In Maramures exista in momentul de fata doar doi mediatori autorizati

Sursa: emaramures.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu