Mediere....Cum divorţezi în doar 4 şedinţe?

Un număr foarte mare de litigii pot fi rezolvate prin intermediul medierii, fără a se mai recurge la justiţie, începând de miercurea trecută. În 3 martie, a intrat în vigoare reglementarea legală, potrivit căreia judecătorii, procurorii şi chiar poliţiştii vor trebui să prezinte persoanelor care se află în conflict posibilitatea de a se adresa mediatorului pentru rezolvarea mai rapidă, dar şi mai ieftină, a problemelor lor.
Mediatorul te poate scăpa de proces. În 4-5 şedinţe, sau poate şi mai puţin, cu maximă discreţie, poţi fi o persoană separată de partenerul de viaţă sau de afaceri, doar apelând la un mediator. Instanţele vor scăpa de surplusul de dosare, iar cetăţenii vor evita stresul şi vor câştiga timpul pe care l-ar pierde prin tribunale şi banii pe care în mod normal i-ar irosi pe parcursul unui proces. Instituţia medierii este un mecanism care permite soluţionarea amiabilă a unui litigiu, în domeniul comercial, civil, de familie, protecţia consumatorului, dreptul muncii sau în anumite cazuri în materie penală, fără a se mai apela la instanţă. În judeţul nostru, la sfârşitul anului trecut a lua naştere Asociaţia Mediatorilor Mureş, din iniţiativa a trei întreprinzători: Stelian Bonţeanu, Nuţ Florea şi Florentin Ghiţă. „Din păcate prea puţini dintre concetăţenii noştri au cunoştinţe despre această metodă civilizată şi amiabilă de rezolvare a conflictelor. Pentru perioada imediat următoare, avem planificate o serie de simpozioane, mese rotunde şi întâlniri atât cu reprezentanţii instanţelor judecătoreşti dar şi cu cei ai parchetelor, poliţiei precum şi ai comunităţilor locale. Considerăm că informarea cetăţenilor nu poate fi eficientă fără un efort conjugat atât din partea mediatorilor dar şi cu sprijinul autorităţilor locale, a instanţelor precum şi a organelor cu atribuţii jurisdicţionale”, a declarat, pentru Ziarul de Mureş, Stelian Bonţeanu, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Mureş.
Continuarea si sursa articolului: Ziarul de Mures

2 comentarii:

  1. mediere in 4-5 sedinte? eu am inteles ca medierea inseamna o sedinta. ati exagerat, nu am inteles eu bine sau nu ati citit cu atentie 370/2009?

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine sa citesti articolul totusi...."Mediatorul te poate scăpa de proces. În 4-5 şedinţe, sau poate şi mai puţin, cu maximă discreţie, poţi fi o persoană separată de partenerul de viaţă sau de afaceri, doar apelând la un mediator".

    RăspundețiȘtergere