TAXA PENTRU ADMINISTRAREA TABLOULUI MEDIATORILOR


In 23.10.2009, dupa validarea membrilor Consiliului de mediere de catre Ministerul Justitiei, am trimis o adresa la CdM cu mai multe propuneri pentru sedinta Consiliului de Mediere din data de 17.11.2009, printre care si urmatoarele propuneri vizand taxa pentru administrarea Tabloului mediatorilor. Reproduc din respectiva adresa:
Stimată Doamnă Preşedinte Anca Elisabeta Ciucă,
            Vă rog să luaţi în considerare introducerea pe Ordinea de zi a şedinţei lunare a Consiliului de mediere din data de 07.11.2009 a următoarelor subiecte:
1. Propunere de modificare a Hotărârii nr. 1307/14.12.2008 privind adoptarea taxelor percepute de Consiliul de mediere începând cu 01.01.2009, astfel:
1.1.  Scutirea de taxa de administrare a Tabloului mediatorilor pentru mediatorii care au fost autorizaţi în luna decembrie 2008.
MOTIVAŢIE: Mediatorii autorizaţi şi înscrişi în Tabloul mediatorilor după jumătatea lunii decembrie 2008, nu au mai avut nici o posibilitate de practică în anul 2008.
1.2.  Reducerea cuantumului taxei de administrare a Tabloului mediatorilor pentru anul 2009, de la 400 lei la 100 lei.
MOTIVAŢIE: 1. Anul 2009 a fost un an de blocaj în mediere. Mediatorii chiar nu au câştigat nimic din mediere, dar marea majoritate au investit în mediere, începând de la şcolarizare, autorizare şi până la amenajarea spaţiilor.
                        2. Mulţi mediatori au trecut în zona autosuspendării, ca să nu trebuiască să plătească această taxă. Toţi aceştia vor fi încurajaţi să revină în activitate.
Pentru cei care au plătit taxa de 400 lei, să se reporteze diferenţa pentru anul viitor.
1.3.  Stabilirea cuantumului taxei de administrare a Tabloului mediatorilor pentru anul 2010 la 200 lei, cu posibilitatea de a fi plătită în două tranşe.
MOTIVAŢIE: 1. În condiţiile în care nici în anul următor nu se întrevede o îmbunătăţire a câştigurilor din mediere, este preferabil menţinerea unui nivel mai scăzut a acestei taxe.
                       2. Mediatorii vor fi încurajaţi să rămână activi.
                        3. Mediatorii vor fi încurajaţi să investească mai mult în mediatizarea medierii.
                        4. Ar fi un gest de solidaritate a Consiliului de mediere cu mediatorii.
Mi s-a raspuns ca propunerile mele vor fi prezentate in CdM. Si intr-adevar in Procesul verbal al sedintei din 07.11.2010, la pct. 11. este mentionat Reducerea taxa de administrare tablou. Dar atat. Din lecturarea PV nu rezulta ca acest punct s-a mai luat in discutie.
Acuma, sa nu fiu inteles gresit. In conditii normale, in care am face ceva profit din mediere, suma de 400 de lei nu este un capat de tara. Dar din moment ce deocamdata, doar am investit in mediere si luam acesti bani din alte surse, suma putea fi putin mai mica si cu posibilitate de plata in doua
rate.
Acum suntem somati sa platim aceste sume sub amenintarea a tot felul de pierderi de drepturi stabilite de CdM. Personal nu mi se pare in regula.
M-as bucura sa aiba cat mai multi mediatori o parere pe aceasta tema.
Succes la mediere
Gheorghe Surtea-mediator
Arad





Stimate coleg,

Sunt putin confuz si nedumerit de modul cum functioneaza grupul mediatorii. Adica, in afara de articolele care apar pe blogul D-voastra nici unul dintre cei peste 500 de mediatori inscrisi in grup nu au nici o parere despre nici un subiect si nu lanseaza nici un subiect de discutie? Cred ca politica grupului era sa nu fie atacuri la persoana si expresii nepotrivite, dar nu aceea de a nu discuta anumite subiecte, chiar spinoase si dificile.
As vrea sa lansez o discutie pe tema taxei de administrare a Tabloului mediatorilor, mai ales ca mai sunt doar cateva zile si expira termenul limita stabilit de Cdm pentru plata acestei taxe. De aceea atasez un material la acest e-mail.

Gheorghe Surtea - mediator
Arad

Domnule Surtea
Peste 470 din 503 membri ai acestui grup sunt mediatori autorizati...restul fiind neautorizati..
Majoritatea dintre ei au taxa platita.
Toti membrii grupului au un job.Si eu la fel.Vin acasa obositi.Nu au timp de judecat problemele spinoase si dificile cu care se confrunta medierea.Pentru multi medierea e vazuta ca un al doilea job....sau mai bine zis un job secundar.
Ei asteapta ca medierea sa „porneasca la drum”.Dezamagirea lor poate fi si mai mare in momentul in care in sanul medierii exista certuri si scandaluri mediatizate.
Este adevarat ca „moderez” mesajele care fac atacuri la persoana(peste 20 numai luna asta)
Ca sa vedeti ca sunt impartial va public si mesajul dumneavostra .

Un comentariu:

  1. Domnilor nu trebuie sa va preocupati in exces de orgolii, ci de faptul ca, cu taxa sau fara taxa, medierea NU MERGE.
    Probabil nu va avea succes in Romania niciodata. A trecut o luna de la momentul la care judecatorul are obligatia sa indrume partile la un mediator......a-ti vazut asa ceva in salile de judecata?.......A-ti primit vreo parte care sa vina din instanta de judecata? VA raspun eu, NU.
    Preocuparea mediatorului trebuie sa fie orientata in aceasta directie:
    Poate mediatorul sa il convinga pe judecator?
    Acordul poate duce la solutionarea unui dosar aflat pe rolul instantei?
    Daca da, atunci CIND? si daca da, abia atunci sa ne certam.....pe clienti, pe taxe, pe membrii care nu discuta si nu lanseaza subiecte.
    Sa discutam despre ce nu exista?

    RăspundețiȘtergere